Javul a szegregátumban élők helyzete Átányban - Képzések

2020.02.18

Az átányi projekt keretében különböző képzéseket indítunk, a legtöbb tréning felnőttképzés keretében zajlik - ez alól a KRESZ és az elsősegély tanfolyam jelent kivételt. A felnőttképzések közül egy OKJ oktatást sikerült szerveznünk. A tanfolyamok jelenleg is zajlanak.

2019. szeptember 28. - 2019. október 26.: KRESZ tanfolyam

2019. október 27. és 2019. november 2.: Elsősegély tanfolyam

A két tanfolyamba eredetileg 20 fő vehetett részt, azonban a képző jóindulatának köszönhetően és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel további 5 főt vonhattunk be. A további 5 fő bevonása a területen kívülről történt, ennek az volt a célja, hogy enyhítse a képzések mentén kialakult konfliktusokat a célterületen kívül és belül élők között. A tanfolyamokat végül 10 főnek sikerült elvégeznie. Ennek fő okát abban látjuk, hogy a tanórák a hétvégeken kerültek megtartásra, ekkor a szakmai team kevésbé tudta elősegíteni a résztvevők megjelenését a képzésen. 

2019. december 18-án került sor a KRESZ vizsgára, melyre végül 7 fő lett bejelentve. A vizsgázók alacsony számának oka pedig abban látható, hogy a résztvevők többségének nem volt pénze orvosi alkalmassági vizsgára, ill. vizsgadíjra. A vizsgára az Önkormányzat kisbusza vitte el a 7 főt. A vizsga sajnos sikertelenül zárult, sokaknak újszerű volt a számítógépes teszt, nem igazán tudtak otthon gyakorolni a vizsgára, s a vizsgahelyzet maga is egy új tapasztalat a számukra. A vizsgázóknak felajánlottuk, hogy a Csillagpontban most is és a későbbiekben is gyakorolhatnak, s ha a későbbiekben is együtt szeretnének elmenni vizsgázni, megpróbáljuk elintézni, hogy az Önkormányzat kisbusza elérhető legyen számukra.

2020. február 13-án 6 fő ment Elsősegély vizsgára az önkormányzat kisbuszával. A vizsgán mindenki sikeresen átment.

2019. október 3-15.: Képzésre érzékenyítő tréning I. csoport

A tanfolyam 15 fővel indult el, azonban csak 13 főnek sikerült elvégezni. A képzésre megélhetési támogatást nem nyújtottunk.

2019. október 16. - december 13.: Kerti munkás OKJ képzés

12 fővel indult el a tanfolyam, a tervezett 15 fő helyett, ennek oka az volt, hogy a képzésre való jelentkezéshez szükség volt egészségügyi alkalmassági vizsgálatra. Az alkalmasságit az Alapítvány fizette ki, azonban rövid idő állt rendelkezésre a megszerzésére. A tanfolyamot 11 fő végezte el, mivel a képzés elején az egyik résztvevő büntetésvégrehajtási intézménybe került. A képzés utolsó alkalma december 3-án volt. Ezt követte december 4-én a modulzáró vizsga, december 9-én az írásbeli vizsga és december 13-án a gyakorlati vizsga. A képzés időtartamára megélhetési támogatást biztosítottunk.

2019. december 16. - december 20.: Háztartási ismeretek képzés

A tanfolyam 15 fő bevonásával valósult meg a Csillagpontban, azonban végül csak 11 embernek sikerült elvégeznie a tréninget. 
A képzés időtartamára megélhetési támogatást biztosítottunk.

2020. január 13. - január 20.: Képzésre érzékenyítő tréning II.

10 fővel indult el a képzésre érzékenyítő tanfolyam második csoportja, azonban csak 9 főnek sikerült teljesítenie.

2020. január 27. - február 27.: Általános műveltség

A képzés 16 fővel indult, s ugyanezzel a létszámmal zárult. Többen a résztvevők közül már korábban is részt vettek képzéseinken, s nagy lelkesedéssel és kitartással járták végig ezt a képzést is.

2020. március 02. - március 26.: Kommunikációs készségfejlesztés

A képzésbe 20 főt sikerült bevonni, s ebből 15 fő sikeresen elvégezte a képzést. A csapat fele most vett részt először a projekt keretében nyújtott képzésen. A résztvevőknek nagy kihívást jelentett, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a képzés második fele online formában valósult meg. Az első nehézséget az jelentette, hogy közösen találjunk egy olyan platformot, amit a résztvevők nagyrésze ismer és tud kezelni. Ez a felület lett a facebook, ahol létrehoztunk egy zártkörű csoportot, melyhez csak a képzésbe bevontak, a Csillagpont munkatársai, a polgármester, illetve a képző tanár csatlakozhatott. Azok számára, akik nem rendelkeztek profillal, igyekeztünk segítséget nyújtani a profil létrehozásában és a facebook oldal kezelésében. Ebben a csoporttársak sokat segítettek egymásnak. A képző tanár minden nap feltöltötte az aznapi anyagokat, melyekre a tagoknak reagálni kellett a felületen, s a résztvevőknek minden anyagot vissza kellett juttatni a képző tanárnak. Mindazok, akik ezt megtették, s az elkészített anyagok a minimum követelményeknek megfeleltek, azok teljesítették a képzést. 

2020. október 5. - október 15.: Nyelvi kommunikációs képzéss

A nyelvi kommunikációs képzésbe 13 fő került bevonásra, melyből 10 fő végezte el a képzést. A bevont 13 fő majdnem fele, 6 fő még nem vett részt korábban egy képzésünkben sem. Közülük azonban csak 3 főnek sikerült a képzés végéig kitartani.