Javul a szegregátumban élők helyzete Átányban - Rendezvények

2020.02.18

2018. május 30-án megrendezésre került a projektnyitó rendezvényünk, melynek során bemutatkozott Átány községe, mint a projekt főpályázója, valamint a SZOCIÁLIS INNOVÁCIÓ ALAPÍTVÁNY, mint konzorciumi partner. Majd a projekt előzményei és a szakmai és pénzügyi háttere is bemutatásra került.

2018. augusztus 26-30. között rendeztük meg az első nyári táborunkat Balatonszemesen, melyet 5 fő segítő és 25 helyi bevonásával valósítottunk meg. A tábor során a résztvevők különböző szabadidős tevékenységeken vehettek részt (pl. tollas, asztalitenisz, társasjátékok, zenei foglalkozás), sokan első alkalommal fürödhettek a Balatonban. A résztvevők számára fagyizásokat, ill. egy hajókirándulást is szerveztünk Balatonboglárra, ahol bobozni is volt lehetőségük. Ezidő alatt érezhető volt, hogy a résztvevők többsége még nem volt soha táborozni, nehezen tudták a tábor szabályait betartani (pl. takarodó, játékok és az épület épségének megőrzése stb.).

2018. szept. 29-30-ai hétvégén kerül megrendezésre a Családi nap - főzőversennyel és a Hagyományőrző fesztivál - sütiversennyel egybekötve. A Családi napon a főzőverseny mellett focikupát is szerveztünk, illetve a gyermekeknek lehetőségük volt különböző foglalkozásokon részt venni - csillámtetoválás, gyöngyfűzés, gumikarkötő készítés, arcfestés. Az esemény zárásaként pedig kiosztottuk a díjakat és az ajándékokat. A Családi nap alkalmával szerettünk volna ugrálóvárral készülni, ám a felkért cég a szeles időre hivatkozva nem állította fel az ugrálóvárat. A Hagyományőrző fesztivál alkalmával zenés és táncos műsorokkal készültünk, felléptek többek között a helyi tánccsoport tagjai, az átányi és a környékbeli falvak kórusai. Az esemény fénypontja Henna volt, aki egy átányi származású roma énekesnő, és rendkívül közkedvelt a faluban.

2018 november 30-án megrendezésre került az Egészségnap első napja a Dr. Fél Edit Közösségi Térben a gyerekeknek a Hevesi Praxisközösség közreműködésével. A helyi óvodából a nagy csoportos gyerekeknek tartott Orbán Károlyné egy bemutatót a kézmosás fontosságáról. Ezután Buj József, dietetikus tartott előadást a hetedik-nyolcadik osztályosoknak az egészséges táplálkozásról. Ennek keretében gyümölcsjoghurtot készített, amit mindenki meg is kóstolt. Végül pedig az alsó tagozatosoknak Magyar Zsanett gyógytornász tartott egy rövid zumba bemutatót

2018 december 1-jén tartottuk az Egészségnap második napját. Ez alkalommal a programra ellátogatók részt vehettek különböző szűréseken (pl. légzésfunkció-, véroxigén, testösszetétel mérés) illetve meghallgathattak két előadást. Buj József, dietetikus a "Cukor édes méreg?" kérdéskört járta körül, míg dr. Szabó János az egészséges életről, az elsősegélynyújtásról beszélt. Magyar Zsanett pedig egy gerincvédő tornát tartott kicsiknek és nagyoknak közösen. Az előadások alatt a programon résztvevő szülők gyerekei játékosan ismerkedhettek meg az egészséges táplálkozással, kirakózhattak, színezhettek. A program zárásaként a résztvevők között tombolasorsolásra került sor. Az eseményre, a nagy létszám ellenére többnyire nem az akcióterületen élők jöttek el, így a következő egészségnapok szervezésekor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk az ő bevonásukra.

2019. március 12-én megtartottuk az első szakmai workshopunkat, melyre a meghívott előadó L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és vezetője volt. Előadása közelebb hozta egymáshoz a workshopon résztvevőket, élményei és tapasztalatai megerősítették a szakembereket munkájuk és kitartásuk fontosságában, s az egymás közötti kapcsolatokat fontosságában. Mintát és példát nyújtott a nehézségek kezelésében, s jó gyakorlatokat ismertetett meg. 

2019. március 18-án került megrendezésre az első Telepszépítő napunk. Az esemény keretében a helyi állami iskola összes osztálya részt vett egy szemétszedő versenyen, melynek célja a falu szebbé, élhetőbbé tétele volt. Az osztályok együttesen több mint 60 zsák szemetet gyűjtöttek. Az alsó és a felső osztályok díjazottai 5-5 napos kirándulást, illetve tortát nyerhettek. Az eseményt a Teszedd! mozgalom is támogatta.

2019. ápr. 5-én szakmai workshopot szerveztünk, mely során Both Emőke a Bagázs alapítója és vezetője adott elő. Előadásának témája a telepi szociális munka volt, ill. bemutatta a Bagázs munkásságát a kezdetektől napjainkig, s bár a Bagázs helyzete sok szempontból más, mint az EFOP-1.6.2. pályázat keretében létrejött Csillagpontok munkái, mégis sok hasznos ötletet és látásmódot hallhattak a résztvevők az előadótól. Az előadás után pedig lehetőség volt kötetlenebb formában beszélgetni a munkánk tapasztalatairól és dilemmáiról.

2019. április 18-22 között tavaszi tábort szerveztünk a szentendrei Pap-szigeten a Csillagpont tanodájába járó gyerekeknek. Az első napon Szentendre városával ismerkedtünk, a második nap pedig a Rám-szakadékban túráztunk. A következő napokon Budapestre mentünk a Margit-szigetre és a Gellért hegyre. Az utolsó napon sárkányhajózással és a Húsvét ünneplésével töltöttük az időt. 

A rossz idő miatt a 2019. április 28-ára tervezett sportnap elmaradt, ennek megvalósulása május 25-ére lett áttolva. Az eseményen kispályás focikupával, sportos és kreatív foglalkozásokkal, közös főzéssel és süteménnyel vártuk az oda látogatókat.

2019. július 21-én szerveztük meg a második sportnapunkat főzőversennyel egybekötve. A sportnapra bekapcsolódok fociversenyen, íjászkodáson vehettek részt, illetve hullahopp karikázhattak, célba dobhattak, zumbázhattak és tollasozhattak.

2019. augusztus 4-én megtartottuk a második Családi napunkat, amelyen a gyermekek és a felnőttek megmérettethették magukat főzőversenyben, foci kupában, rodeó bika lovaglásban, kötélhúzásban. Továbbá a gyermekek számára volt csillámtetoválás, arcfestés, gumikarkötő készítés, ill. ugrálóvár. 

2019. augusztus 13-a és 17-e között megtartottuk a nyári táborunkat Szentendrén 25 gyermek részvételével. A tábor színház tematikus volt az integrált színház szolgáltatás jóvoltából.

2019. aug. 21-e és 25-e között duplatábort tartottunk 50 gyermekkel elsősorban a telepszépítő verseny győztes osztályait bevonva, Sarudon. A tábor során a strand jelentette a fő programot, azonban emellett jutott idő a közös játékra, a városban való kirándulásra, ill. a táborhelyhez tartozó lovardával való ismerkedésre is.

2019. szeptember 22-én Hagyományőrző fesztivált tartottunk, melynek keretében délelőtt sütiversenyt és kiálltást tartottunk. A kiállítás során képeket és cikkeket mutattunk be az átányi árvíz kapcsán, ill. kiállítottuk két helyi művész grafikáit és festményeit is. A fesztivál keretében délután az érdeklődők koncerteken vehettek részt, kipróbálhatták az ugrálóvárat, arcfestést is. A fellépők között volt a helyi általános iskola tánccsoportja, és a helyi kórus is. 

2019. december 13-án Egészségnapot tartottunk, melynek keretében a gyermekek játékos önismereti foglalkozáson, illetve zumba órán vehettek részt, a felnőttek pedig a szűrések mellett izgalmas előadásokat hallgathattak meg többek között az egészséges táplálkozásról, a balesethelyzetek kezeléséről, sőt az újraélesztés folyamatát is kipróbálhatták, ill. közösen tornázhattak is.