Solar Buddy program

2020.08.24

Előzmények

2019 nyarán az INSPIREFLIX alapítója Kukucska Gábor hazalátogatott Magyarországra az Ausztrál Filmek - Magyar lelkek címmel megrendezett filmfesztiválra. Itt találkozott szervezetünk egyik alapítójával Hegyesi Gáborral, aki korábban Ausztráliában szerezte meg szociális munkás diplomáját. Ekkor született meg az az ötlet, hogy az INSPIREFLIX átányi programunknak adományoz 50 db Solar Buddy lámpát, melyről kisfilmet is készítenek.


A programról

Alapítványunk egy Európai Uniós projektből közösségi házat működtet Átányban, Heves megyében. A közösségi házban nagy szerepe van a tanodának, a gyermekekekkel való közös munkának. Szakmai teamünk folyton újabb és újabb ötletekkel próbál előállni a gyermekek motiválására. A lámpák megérkezésekor a motiváció egyik eszköze a fiktív pénz volt. A pénzeket egy már nem használt társasjátékból vettük ki. A gyermekek pénzt gyűjthettek, ha a tanodában jól viselkedtek, elkészítették a házi feladatot, segítettek a munkatársaknak, vagy ha a falu közösségében segítettek valakinek. A pénzt számítógépezésre, vagy adományokra (pl. ruha, cipő) válthatták be. A tárgyak értékét a gyermekekkel közösen határoztuk meg. Ha valaki rosszul viselkedett akkor aznap nem kapott pénzt. Ezzel a rendszerrel a motiválás mellett egyfajta pénzügyi tudatosságot is szerettünk volna tanítani. A legtöbben a kapott pénzt rögtön elköltötték, de néhányan megtanultak spórolni valami nagyobb tárgy reményében.

Ebbe a rendszerbe érkezett meg a Solar Buddy lámpa, melyet a gyermekek a tervek szerint ezen a fiktív pénzen vásárolhattak volna meg. A lámpák érkezésekor foglalkozást tartottunk az energia szegénységről, a gyerekekkel közösen, játékosan próbáltuk meg végiggondolni azt, hogy mi mindenhez is van szükség áramra, s hogy mennyi nehézséget jelenthet a hiánya. Végül együtt próbáltuk meg összeszerelni a lámpákat.  Erről az alkalomról készült az alábbi kisfilm, az Elevenkék, melyet Zoltán János az INSPIREFLIX társalapítója készített.

A program utóélete

A fiktív pénzek rendszere végül számunkra nem vált be, túlságosan is központivá vált a gyermekek gondolkodásában a pénz, felülírt minden mást, ezért most már más motivációs rendszerrel dolgozzunk.

A Solar Buddy lámpákat elsősorban a táborok során használjuk. A legtöbb gyermek otthon tv vagy más fény mellett alszik el, így ha a lámpát eloltják a szobában, néhányan nem tudnak a sötétben elaludni. Ezeket a lámpákat használjuk, hogy a gyermekek komfortosabban érezzék magukat a tábori szobákba, ahol a nagylámpa túl sok fényt adna, s zavaró lehetne néhányuk számára.

A lámpák igazságos kiosztásán továbbra is dolgozunk!